O klubu

Odbojka je u Bijelom Polju počela da se igra daleke 1978.godine. Te godine osnovan je i Odbojkaški savez Crne Gore, koji je od 1946. godine egzistirao prvo u sastavu Društva za tjelesno vaspitanje „Partizan“, pa u prekidima od 1949. sve do 1978. kada je „Jedinstvo“ bilo jedan od konstituenata današnjeg Odbojkaškog saveza Crne Gore.


ISTORIJA

Jedan od najangažovanijih da se 1978. godine u Crnoj Gori formiraju Odbojkaški klubovi bio je Danilo Burzan, njegov dolazak u Bijelo Polje sa predlogom da se u Gradu na obalama Lima formira Odbojkaški klub podržala je tada nadležna Samoupravna interesna zajednica fizičke kulture i ambicije jednog od najboljih sportskih radnika Bijelog Polja – Džavida Lamežovića koji je preuzeo obavezu trenera.

Iz generacije odbojkaša koje je selektirao trener Lamežević najpoznatiji je Vladimir Batez. Batez se na Olimpijskim igramau Sidneju okitio zlatnom medaljom u dresu reprezentacije Jugoslavije, a u karijeru je gradio igrajući u klubovima u Srbiji i Italiji.

Malo je poznato da je prvi otvoreni sportski teren bio ODBOJKAŠKI. Nalazio se u dvorištu Više realne gimnazije, a na časovima fizičke kulture u Gimnaziji igrala se od sportskih igara jedino odbojka.


NOVA ERA

Nakon pauze od nekoliko godina, odbojka se ponovo vraća početkom novog milenijuma. Zahvaljujući entuzijazmu najprije trenera Muse Ramovića i Darka Načića, a kasnije Mladena Miladinovića i Darka Prebiračevića bjelopoljska odbojka opstaje i bilježi rezultate za poštovanje. Najveći rezultat u tim godinama dolazi u prvoj sezoni u nezavisnoj državi, kada Jedinstvo osvaja treće mjesto i obezbjeđuje plasman u Evropu (Kup izazivača).


SEZONA IZ SNOVA

Da dolazi bolje vrijeme za bjelopoljsku odbojku najavljuje ekipa koja se u sezoni 2015-2016 godine plasirala u finale Prvenstva i Kupa. Tada protiv veoma jake Budvanske rivijere nije se moglo više…

Međutim, već naredne godine u Bijelom Polju 12.marta 2017 godine u finalu Kupa Crne Gore, Jedinstvo Bemax pobjeđuje Budvansku rivijeru rezultatom 3:1 i osvaja prvi trofej u svojoj istoriji. U sjajnom meču i atmosferi kakva odavno nije viđena na našim prostorima, Jedinstvo pred punim tribinama hale Nikoljac zlatnim slovima ispisalo je novu stranicu svoje istorije.

Finale: Budvanska rivijera – Jedinstvo Bemax 1:3 (20:25, 25:16, 20:25, 25:27)

 

Na drugi trofej se nije puno čekalo, već 7. aprila Jedinstvo Bemax osvaja i Prvenstvo Crne Gore i sa tri pobjede u finalnoj seriji protiv Budvanske rivijere osvaja “duplu krunu”

Prvi meč: Budvanska rivijera – Jedinstvo Bemax 2:3 (22:25, 21:25, 25:17, 27:25, 10:15)

Drugi meč: Jedinstvo Bemax – Budvanska rivijera 3:0 (25:15, 25:19, 25:15)

Treći meč: Budvanska rivijera – Jedinstvo Bemax 1:3 (19:25, 22:25, 25:21, 21:25)

Ekipa koja je vodila klub do istorijskog uspjeha.

Igrači: Strahinja Kuburović, Blažo Đuretić, Jovan Delić, Nihad Dizdarević, Ljubomir Popović(libero), Mladen Pavićević, Balša Bulatović, Vladan Rudić, Luka Bulatović, Stefan Bugarin,Vladan Vukić(libero), MarkoTomić, Radoslav Ćuk.

Treneri: Darko Prebiračević, Mladen Miladinović, Marko Maslovarić

Sportski direktor: Slobodan Šebek

Upravni odbor: Miloš Marić – predsjednik, Miladin Peković, Nermin Bećirović, Musa Ramović, Zoran Popović.

Leave a Reply

Your email address will not be published.